Pigmentvlekken informatie


Pigmentvlekken informatie - Informatie over pigment vlekkenPigment is een kleurstof die zich in de huidcellen bevindt. Het is een nuttige stof omdat deze kleur geeft aan het haar, de ogen en de huid. Daarnaast biedt pigment bescherming tegen zonlicht. Pigment wordt aangemaakt als je in de zon zit. Vandaar ook de bruine kleur die je krijgt door in het zonnetje te zitten. Vervelende bijkomstigheid is wel dat je van teveel zon huidkanker kan krijgen. Daarnaast zorgt de overmaat aan zon voor ophopingen van pigment: de zogenaamde pigmentvlekken. In vakjargon wordt dat hyperpigmentatie genoemd.

Soorten pigmentvlekken

Pigmentvlekken zijn er in verschillende soorten:

Ouderdomsvlekken
De officiele naam voor ouderdomsvlekken is lentigo. Soms worden ze ook levervlekken genoemd, hoewel ze niets met de lever te maken hebben. Deze vlekken komen vaak voor. De meeste mensen vanaf middelbare leeftijd hebben wel een aantal van deze bruine vlekjes op de huid. Deze pigmentvlekjes komen vooral voor op plekken die veel in de zon komen. Bijvoorbeeld het gezicht, de handen en de nek. Ondanks het feit dat deze vorm van pigmentvlekken onschuldig is, kunnen ze het lichaam behoorlijk ontsieren. Het is daarom raadzaam om dergelijke pigmentvlekken snel te behandelen. Hoe langer je de vlekken laat zitten, hoe lastiger het wordt om ze weg te krijgen. Naast natuurlijke middeltjes, zijn er een aantal cremes die goed werken tegen ouderdomsvlekken.

Zwangerschapsmasker
Een andere vorm van overmatige pigmentvlekken is het zwangerschapsmasker. Dit zijn donkere vlekken in het gezicht en in de nek. Zoals de naam al doet vermoeden komt deze pigmentvorming vooral voor bij zwangere vrouwen. Ze worden veroorzaakt door zwangerschaps hormonen. Ook voor deze vlekken geldt dat ze onschuldig zijn. Meestal verdwijnen ze vanzelf na de zwangerschap. Wanneer je eenmaal last hebt van zwangerschapsmasker zul je er bij een volgende bevalling sneller last van hebben. Ook vrouwen die de pil gebruiken, hebben een verhoogde kans op deze vorm van pigmentvlekken. Gelukkig zijn er (naast preventie) goede cremes om het zwangerschapsmasker te camoufleren.

Voorkomen van pigmentvlekken

Hoewel pigmentvlekken lang niet altijd te voorkomen zijn, kun je wel het risico op pigmentvlekken verkleinen door een aantal punten in acht te nemen. Pigmentvlekken zijn ophopingen van pigment die worden veroorzaakt door blootstelling aan de zon. Probeer dus niet te lang in de zon te liggen, of gebruik een goede zonnebrand creme tegen pigmentvlekken.